De Omgevingswet, waarvan de invoering is uitgesteld tot 2024, moet uiteindelijk in de plaats komen van 26 wetten, waarmee ondernemers al vele jaren te maken hebben. Wie met deze of andere omgevingswetten werkt, doet er goed aan om te kijken hoe de verscheidene wetten in de Omgevingswet terecht zijn gekomen. Ook gemeenten moeten een strategische omgevingsvisie maken.
De wet is gericht op duidelijkere regels, ruimte geven aan nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk mogelijk maken. In de omgevingsvisie, gestoeld op de regels in de Omgevingswet, zegt de gemeente hoe zij het leefgebied wil ontwikkelen en beschermen. Deze keuzes werkt zij uit in haar omgevingsplan. Het omgevingsplan bevat algemene regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Iedere gemeente moet één omgevingsplan maken onder de Omgevingswet. Het omgevingsplan moet in de plaats komen van de huidige 50.000 bestemmingsplannen en gemeentelijke verordeningen op het gebied van de fysieke leefomgeving. Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, heeft elke gemeente een omgevingsplan van rechtswege. De gemeente kan per gebied aangeven welke activiteiten wel of niet zijn toegestaan, bijvoorbeeld wonen, recreatie of bedrijvigheid.
Maatschappelijk doel van de Omgevingswet is het bereiken en in stand houden van de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu ter vervulling van maatschappelijke behoeften.
De omgevingsmanagers van Samenwerkende Ingenieurs zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de invoering van de Omgevingswet en kunnen u ondersteunen bij het inventariseren van de voorwaarden waaraan uw project dient te voldoen om tot een passende uitvoering te komen.
Op deze website kunt u op verscheidene manieren
contact opnemen met ons voor meer informatie of een afspraak met ons maken voor verdere toelichting.
#samenwerkendeingenieurs #omgevingswet #omgevingsmanagement #omgevingscommunicatie #omgevingsplan #projectoverleg #contact



